måndag 3 september 2012

Första skoldagen

Tjena! Jag tänkte i detta inlägg meddala att jag antagligen inte kommer att lägga ut några inlägg på skoldagar eftersom det gäller internet-förbud då. Är det inte skoldag idag då? säger ni och visst är det det, men jag fick lov just idag.

Skoldag alltså. Min första dag i ungersk skola började med att jag och Zsófi bytte om till svart tjol, vit blus och skolslipps (som jag köpte tidigare) inför första-dagen-i-skolan-cermonin. Det kändes lite främmande att gå runt i exakt likadana kläder som alla andra. Cermonin var inte så lång, nationalsången (som jag inte var ensam om att inte sjunga med i...), en dikt, två låtar som sjöngs av två tjejer med gitar (en av dem var Yesterday, snörvel, igår hade vi sommarlov, lät det som) och rektorns tal. Sen var det slut och alla klasser gick till sina klassrum. Mitt är på översta våningen, såklart.

När jag kom in i klassrummet hjälpte några tjejer mig att få fram en stol och så fick jag sitta längst fram i klassrummet. Min mentor översatte lite då och då när han gick igenom regler och viktiga datum. Det känns som om eleverna gillar honom, han skämtade lite då och då och hela klassen brast ut i skratt. Jag fattade förstås ingenting, men det gjorde inte så mycket. Stämningen var bra.

När läraren berättade vad vi hade för lektioner hann inte jag med att skriva ned allt (han sa det inte så fort, men fortfarande på ungerska). Men en av tjejerna som satt brevid mig skrev schemat (vi får alltså inget tryckt schema, alla lektioner och raster är lika långa) på engelska och gav det till mig. Så snällt!

På rasterna kom det lite tjejer (det går bara 6 killar i klassen, så att det var tjejer är inte så konstigt) och pratade med mig. En av dem frågade efter skolan, när vi var påväg nedför trapporna, om jag skulle vilja komma med henne och hennes kompisar ut och fika efter skolan imorgon. Jag blev jätteglad!

Jag kom precis på att mitt schema kanske skulle vara lite kul för er att titta på:

Lektionerna är 45 minuter långa och rasterna 10 minuter. Första lektionen börjar 8.00. Man kan ta med sig mackor till rasterna men lunchen äter man i skolmatsalen efter sista lektionen.

           
Lektion       Måndag          Tisdag         Onsdag        Torsdag         Fredag  
    1            Matte             Ekonomi      Ekonomi            -            Ekonomi
    2            Historia            Tyska           Idrott               -                Bild
    3             Tyska             Engelska     Ekonomi     Ekonomi         Historia
    4           Ekonomi           Matte            Matte       Ungerska       Tyska
    5             Idrott             Klassråd      Ekonomi     Historia         Ungerska
    6            Ungerska             -             Ekonomi     Engelska          Matte
    7            Engelska        Ungerska            -                 -              Engelska


Det ni!

Här får ni en liten snabbtitt på mina skolböcker också:

Så, nu kommer det alltså antagligen inga fler inlägg tills nästa helg, bara så ni vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar